Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 

Poprzedni temat :: Następny temat
Skąd termostat?
Autor Wiadomość
piotr_borkowski 

Wysłany: Sro 26 Lip, 2006   

Witam

Jeslli nie bylby to problem to prosze o rozszerzenie opisu to znaczy jak nalezy przelutowac zasilanie kontroli termostatu. Mam jeden taki wolny i chetnie by go lekko przerobil na 'klime'

marcinm 

Wysłany: Wto 01 Sie, 2006   

Jeśli nie zdążyłeś kupić termostatu, to wystarczy kupić zegar dobowy za 15 zł i ustawić aby zasilał wiatrak przez np. cały dzień lub 2h praca- 1h przerwa.

Ja mojego RT-2 nie przerabiałem tylko podłączyłem przekaźnik "ze stykiem na odpad", czyli jak RT-2 się załączy bo jest dla niego za zimno, to przekaźnik wyłącza obwód wiatraka.
Jeśli zrobi się ciepło, RT-2 się wyłącza, wtedy przekaźnik załącza wiatrak.

Odradzałbym układ z jednocześnie podłączonymi: grzałką i wiatrakiem. Wiatrak chodziłby na okrągło, bo grzałka by podgrzewała atmosferę.

Ja na czas wyjazdu z chłodzenia zrezygnowałem (zasłonięte okna), bo nie miałem zamocowanego wiatraka w akwarium. Za to napowietrzanie do "baniaka" ze ślimakami i krewetkami podłączyłem do zegara od oświetlenia.

krzysiek_k1 

Oto obiecane fotki przerobionego termostatu RT-2
Sorki że nie jest to piękne, ale nie jestem elektronikiem ani nawet elektrykiem.
Na fotce widać gdzie trzeba przelutować niebieski przewód ( jeden z zasilających 230V ) i jak połączyć z nim nóżkę przekaźnika która jest podgięta między płytką a przekaźnikiem.
Niech mnie poprawi jakiś elektronik jeśli się gdzieś pomyliłem - zanim ktoś przez mój wywód spali sobie chatę he he. U mnie ten układ działa, tyle że dioda sygnalizująca działanie termostatu ( załączenie napięcia na grzałce) pali się wtedy gdy temp jest niższa od nastawionej. Pewnie można to też poprawić tak aby paliła się gdy chodzi wentylator ale mi to nie przeszkadza więc nie szukałem.
krzysiek_k1

marcinm 

Dioda się pali, bo termostat działa nadal jak termostat do grzałki.
Twoja modyfikacja spowodowała, że efekt końcowy jest odwrotny, czyli gdy jest za ciepło, zamiast WYŁączyć grzałkę, ZAŁączy wiatrak.

piotr_borkowski 

Wysłany: Sro 02 Sie, 2006   

Dzieki wielkie za zdjecia u siebie tez tak przerobie termostat. Gratuluje pomysłu :smile: :smile:

Tomson 

Wysłany: Nie 13 Sie, 2006   

Czy w tym termostacie mogę odwrócić zeby chłodziło jak za duża temp??

http://www.allegro.pl/ite..._moj_koszt.html

c2p 

Wysłany: Nie 13 Sie, 2006   

To jest przecież zwyczajny RT-2, o którym ciągle mowa w tym temacie. Oczywiście, że można przerobić.

porlock

Wysłany: Pon 28 Sie, 2006   

chcialem dokonać przerobki,
ale moj jest kapke inny i nie wiem jak sobie poradzić,
załączam fotki, z gory dziękuje za pomoc.

Tomson 

Ja mam identyczny! i go przerobilem ;]

Otóż ten niebieski przelutuj tak jak na rysunku. I bardzo ważne jest to abyś odlutował całkiem ten drucik łączący te 2 luty gdzie jest brązowy!! inaczej nie bedzie działać. Potem odlutuj 1 nóżke od tego czarnego kwadracika. Jak bedziesz miał od frontu to bedzie to lewa nóżka ,ponieważ prawa jest zagienta pod niego. Odegnij go delikatnie. Teraz musisz mieć jakiś kablek. PRzylutuj go do tej zagiętej nóżki i do miejsca gdzie przlutowałeś niebieski. Kwadracik zagnij spowrotem i przylutuj jak byl. Zamknij i skręć. Podłącz do prądu i zobacz czy działa.

Jedno mnie dziwi ja chyba miałem na odwrót niebieski i brązowy...

Pamiętaj robisz to na własną odpowiedzialność nie chce mieć Cie na sumieniu ;/

porlock

Czy tak, jak zalaczam ? dobrze to rozumiem
czarny kwadracik to przekaznik o oznaczeniu JZC-21F ?

moglbys wstawic fotki swojego termoregulatora ? bede wdzieczny :)

i przy okazji mialbym pewnosc czy aby napewno dobrze sa podlaczone przedowy fazowy i n

pozdrawiam
porlock

[
[ Dodano: Pon 28 Sie, 2006 ]
tak sie nie uda jednak zrobi sie zwarcie i wszystko sie spali jak to przeanalizowalem to mi tak wyszlo, ja bym to zrobil tak ze zerwal mostek miedzy brazowym a lutem i odwrocil przekaznik, ewnetualnie nie zrywal mostka tylko przekaznik o 180 stopni

Tomson 

Wysłany: Wto 29 Sie, 2006   

Fotek nie zrobie bo nie mam cyfrowki ani kabla do komórki =/...

ALe napisałem CI ze ja mam chyba na odwrot te kable niebieski z brązowym. Może ten kto robil ten termoregulator sie pomylił....

[ Dodano: Wto 29 Sie, 2006 ]
u mnie z tym mostkiem był własnie niebieski

[ Dodano: Wto 29 Sie, 2006 ]
Zauważyłem błąd...

ten kabelek co masz przylutować do tej nóżki przekaźnika to drugi koniec ma isc w miejsce gdzie przelutowałes niebieski. Tylko jeszcze raz pisze ja mialem kabelki na odwrót.

RoN 

Wysłany: Nie 04 Mar, 2007   

Witam mógłby ktoś zapodać zdjęcia bo na tym wyżej chyba nic nie jest zrobione :D Ja tak mam już fabrycznie podłączone przewody

jacekk 

Wysłany: Pią 18 Cze, 2010   

mógłby ktoś zapodać fotki jeszcze raz bo nic tu niema
Mnie tez interesuje jak przerobić rt-2 na chłodzenie (załączanie wiatraczków gdy temp. wzrasta)

http://krewetki.ziom.tk/

stasiu111 

Wysłany: Sro 18 Sie, 2010   

Tu jest wszystko elegancko opisane :)

http://akwaria.pl/forum/v...29863e1f810a2f8

Ale jak ktoś chce kupić i przerabiać to nie ma sensu...w takiej samej cenie można kupić już przerobiony i nie ma zabawy :) Chyba że ktoś lubi trochę podłubać :)

Odpowiedz do tematu