Jeslli nie bylby to problem to prosze o rozszerzenie opisu to znaczy jak nalezy przelutowac zasilanie kontroli termostatu. Mam jeden taki wolny i chetnie by go lekko przerobil na 'klime'
Jeśli nie zdążyłeś kupić termostatu, to wystarczy kupić zegar dobowy za 15 zł i ustawić aby zasilał wiatrak przez np. cały dzień lub 2h praca- 1h przerwa.
Ja mojego RT-2 nie przerabiałem tylko podłączyłem przekaźnik "ze stykiem na odpad", czyli jak RT-2 się załączy bo jest dla niego za zimno, to przekaźnik wyłącza obwód wiatraka.
Jeśli zrobi się ciepło, RT-2 się wyłącza, wtedy przekaźnik załącza wiatrak.
Odradzałbym układ z jednocześnie podłączonymi: grzałką i wiatrakiem. Wiatrak chodziłby na okrągło, bo grzałka by podgrzewała atmosferę.
Ja na czas wyjazdu z chłodzenia zrezygnowałem (zasłonięte okna), bo nie miałem zamocowanego wiatraka w akwarium. Za to napowietrzanie do "baniaka" ze ślimakami i krewetkami podłączyłem do zegara od oświetlenia.
Oto obiecane fotki przerobionego termostatu RT-2
Sorki że nie jest to piękne, ale nie jestem elektronikiem ani nawet elektrykiem.
Na fotce widać gdzie trzeba przelutować niebieski przewód ( jeden z zasilających 230V ) i jak połączyć z nim nóżkę przekaźnika która jest podgięta między płytką a przekaźnikiem.
Niech mnie poprawi jakiś elektronik jeśli się gdzieś pomyliłem - zanim ktoś przez mój wywód spali sobie chatę he he. U mnie ten układ działa, tyle że dioda sygnalizująca działanie termostatu ( załączenie napięcia na grzałce) pali się wtedy gdy temp jest niższa od nastawionej. Pewnie można to też poprawić tak aby paliła się gdy chodzi wentylator ale mi to nie przeszkadza więc nie szukałem.
krzysiek_k1
Dioda się pali, bo termostat działa nadal jak termostat do grzałki.
Twoja modyfikacja spowodowała, że efekt końcowy jest odwrotny, czyli gdy jest za ciepło, zamiast WYŁączyć grzałkę, ZAŁączy wiatrak.
Otóż ten niebieski przelutuj tak jak na rysunku. I bardzo ważne jest to abyś odlutował całkiem ten drucik łączący te 2 luty gdzie jest brązowy!! inaczej nie bedzie działać. Potem odlutuj 1 nóżke od tego czarnego kwadracika. Jak bedziesz miał od frontu to bedzie to lewa nóżka ,ponieważ prawa jest zagienta pod niego. Odegnij go delikatnie. Teraz musisz mieć jakiś kablek. PRzylutuj go do tej zagiętej nóżki i do miejsca gdzie przlutowałeś niebieski. Kwadracik zagnij spowrotem i przylutuj jak byl. Zamknij i skręć. Podłącz do prądu i zobacz czy działa.
Jedno mnie dziwi ja chyba miałem na odwrót niebieski i brązowy...
Pamiętaj robisz to na własną odpowiedzialność nie chce mieć Cie na sumieniu ;/
_________________ 96 l 10 Innesa , 1 x Zbrojnik niebieski , 4 x dorosle red cherry , 15 x młode red cherry
Czy tak, jak zalaczam ? dobrze to rozumiem
czarny kwadracik to przekaznik o oznaczeniu JZC-21F ?
moglbys wstawic fotki swojego termoregulatora ? bede wdzieczny
i przy okazji mialbym pewnosc czy aby napewno dobrze sa podlaczone przedowy fazowy i n
pozdrawiam
porlock
[
[ Dodano: Pon 28 Sie, 2006 ]
tak sie nie uda jednak zrobi sie zwarcie i wszystko sie spali jak to przeanalizowalem to mi tak wyszlo, ja bym to zrobil tak ze zerwal mostek miedzy brazowym a lutem i odwrocil przekaznik, ewnetualnie nie zrywal mostka tylko przekaznik o 180 stopni
Fotek nie zrobie bo nie mam cyfrowki ani kabla do komórki =/...
ALe napisałem CI ze ja mam chyba na odwrot te kable niebieski z brązowym. Może ten kto robil ten termoregulator sie pomylił....
[ Dodano: Wto 29 Sie, 2006 ]
u mnie z tym mostkiem był własnie niebieski
[ Dodano: Wto 29 Sie, 2006 ]
Zauważyłem błąd...
ten kabelek co masz przylutować do tej nóżki przekaźnika to drugi koniec ma isc w miejsce gdzie przelutowałes niebieski. Tylko jeszcze raz pisze ja mialem kabelki na odwrót.
_________________ 96 l 10 Innesa , 1 x Zbrojnik niebieski , 4 x dorosle red cherry , 15 x młode red cherry
Ale jak ktoś chce kupić i przerabiać to nie ma sensu...w takiej samej cenie można kupić już przerobiony i nie ma zabawy Chyba że ktoś lubi trochę podłubać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum