Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 

Poprzedni temat :: Następny temat
Mleczna red nose- co jej nie pasuje?
Autor Wiadomość
tungu

Wysłany: Pon 21 Cze, 2010   Mleczna red nose- co jej nie pasuje?

Jedna z 2 moich red nose wkrótce po wpuszczeniu do akwa stała się mleczna... i tak jej już zostało.
Opis czyli od początku:
Akwarium dojrzewało 5 tygodni- ma poj. 8 l, w podłożu AS pro regular rosną: glossostigma, blyxa, mech taiwan moss i 2 gałązki nadwódki. Wystrój: korzeń ze sklepu (gotowany przez pół dnia) i liść ketapangu.
Oświetlenie: 9W przez 9 godzin dziennie
Filtr: Azoo mignon 150 z dołożonym filtrem węglowym z Aquacleara- idzie non stop
Wymiana wody: co tydzień 40-50%, w czasie upałów (30 stopni w pomieszczeniu) chłodzona wiatraczkiem+ dolewki zimnej, odstanej wody
Do wody dodaję: Crusta guard, Tropical potassium i multimineral do podmian; 5 dni w tygodniu: Easy Carbo 0,1 ml/ dzień
Karmienie: shrimpsticksy i granulki plus raz: gotowany kalafior (zjedzony) i marchew (olana).
Parametry wody- paski JBL- w normie (pH, obie twardości, azotany III i V)
Krewetki mieszkają już 2 tygodnie, drugiego dnia przeszły wylinkę i po niej jedna z nich stała się mleczna (w górnej części ciała bardziej). Telefon do sklepu nic mi nie wyjaśnił, w internecie znalazłam info, że może to być skutek przegrzania: faktycznie, z trudem obniżałam temperaturę do 26 st. C, ale teraz jest tylko 21 st. a zmętnienie nie zniknęło. Krewetka je i pływa normalnie. Czy odzyska swoją dawną przezroczystość?

tungu

Wysłany: Wto 29 Cze, 2010   

Upłynął tydzień i dziś rano okazało się, że krewetka nieco "odmętniała"- jest bardziej przeźroczysta i rusza się energiczniej. Napchała się bananem od noska po ogonek. 3 dni temu przeszła kolejną wylinkę. Temperatura 23 st, parametry w normie. Jutro podmiana wody. Mam nadzieję, że już wszystko z nią w porządku :grin:

Odpowiedz do tematu